MULTIFOCUS

Het Multifocus-model
MULTIFOCUS is een praktische methode die je leert om vanuit meerdere perspectieven naar de werkelijkheid te kijken. Ieder mens kijkt vanuit zijn eigen bril (focus) naar de werkelijkheid en die bepaalt wat je denkt en wat je doet. Als je je daarvan bewust bent en de kunst verstaat om van focus te veranderen, ben je effectiever en creatiever in de samenwerking met anderen.

MULTIFOCUS gaat uit van zes manieren van kijken die elk als metafoor een kleur hebben: wit = objectief, rood = subjectief, groen = creatief, blauw = analytisch, geel = positief en zwart = kritisch (gebaseerd op de Denkhoeden van De Bono). Elke focus kent zijn eigen rol: de onderzoeker (wit), de verbinder (rood), de criticus (zwart), de ondernemer (geel), de vernieuwer (groen) en de analyticus (blauw). Elke rol kent zijn eigen (gekleurde) waarden, kwaliteiten, overtuigingen en vaardigheden (gebaseerd op de Logische Niveaus van Leren van Bateson en Dilts).  In de praktijk blijkt dat mensen meestal twee of maximaal drie focussen op de voorgrond hebben staan. MULTIFOCUS geeft je inzicht in je eigen wijze van kijken én biedt een praktisch handvat in de communicatie met anderen.  Als je de kunst verstaat om open te staan voor de zienswijze van de ander en de bereidheid hebt om van zienswijze (focus) te veranderen, dan versta je de kunst van “multifocussen” en dat is Goud waard.

MULTIFOCUS is te gebruiken bij:
* Persoonlijke ontwikkeling (zelfinzicht)
* Teamontwikkeling (zelfinzicht en samenwerking)
* Organisatie ontwikkeling (inzicht in cultuurtype)
* Vergadering en overleg
* Visie- en beleidsontwikkeling
* Dienst- en productontwikkeling
* (Team)coaching, intervisie, functioneringsgesprekken
* Conflictbemiddeling, mediation en buurtbemiddeling
* Evaluatie en onderzoek

Wil je meer lezen over MULTIFOCUS? Koop het boek ‘Multifocus, anders kijken, anders doen’, Uitgeverij Thema.

{Edit}

Advertentie

Eén gedachte over “MULTIFOCUS”

  1. Kijk sinds even geleden weer eens naar de site. Hij ziet er zo goed uit! En ik vind het een heel prettige site om op te kijken. Ben erg benieuwd naar het boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Multifocus, anders kijken, anders doen

%d bloggers liken dit: